Pope

Ova škola je počela sa radom u štitarskoj opštini 1937. godine, u kući Krsmana Beševića. Okupljala je učenike iz sledećih sela i zaselaka: Pope (Crni Vrh), Pustovlah (Poljice) i Dojinoviće. U predratnom periodu brojila je od 50 do 60 đaka. Izgradnja školske zgrade je započeta 1940. godine, ali je već, zbog rata, 1941. godine bila prekinuta.

Prvi učitelj je bio Miloš Lučić koji je, nakon kapitulacije 1941. godine, uhvaćen i odveden u niški logor. Lučić uspeva da pobegne iz logora, a zatim stupa u jedan partizanski odred gde je i poginuo 1942. godine. Nakon rata škola je počela sa radom ponovo u privatnoj kući, septembra 1946. godine. Tada je za učitelja postavljen Milijašević Živorad.

Uslovi za rad su bili vrlo teški. Nedostatak prostorija, školskog nameštaja i ostalo, bili su glavni činioci otežanog rada u školi. Broj novoupisanih učenika iznosio je 102. Nastava je bila prekodnevna. Naročito teški uslovi rada su bili početkom 1947. godine kada je škola premeštena u zgradu Mesnog narodnog odbora. Kubatura te sobice je iznosila 20 m³ na 52 đaka.

Kuća u kojoj je bila škola, pa mesna kancelarija i prodavnica
Kuća u kojoj je bila škola, pa mesna kancelarija i prodavnica

Sa zidanjem zgrade se otpočelo u septembru 1946. godine, završeno je u maju 1947. godine.

Školske 1947/1948. godine otpočeo je rad sa đacima u novoj školi, a broj đaka se povećao na 218. Sa završetkom zgrade i uslovi za rad su poboljšani. S obzirom na veliki broj đaka, a i nedostatka nastavnog osoblja, nastava je i dalje bila prekodnevna.

U ovu školu, 26. septembra 1956. godine, došla su dva mlada učitelja iz Novog Pazara i to: Brničanin Arif i Sefović Faik. Oni su školu nasledili od Knežević Slaviše u prilično lošem stanju. Naime, škola nije bila okrečena u potpunosti, vrata su bila bez brava,dvorište zakrčeno kamenjem i drvećem. Pored toga, nasledili su i đake sa relativno slabim obrazovanjem, naročito kod veština te je zato radne navike učitelj u početku teško razvijao. Škola nije dobila nikakvih materijalnih sredstava za održavanje iako je budžetom bilo predviđeno, pa su učitelji bili prinuđeni da od svog novca kupuju kreč, farbu, kancelarijski nameštaj, materijal, pribor za rad đačke kuhinje kao i razni materijal za očigledna sredstva i dr. No pored tih teškoća oni su uspeli da uz pomoć roditelja formiraju radionicu koja je imala sav potreban alat. U radionici su obučavali rukovanju alatom, vršili opravku školskih stvari, izgrađivali očigledna sredstva i druge stvari koje su potrebne za školu.

Čas ručnog rada odvijao se u radionici. Stvorene su i razne sekcije koje su za vreme slobodnog vremena izrađivale različite stvari(čiviluke, slova, ramove, računaljke, kompase, makete). Izgrađeno je i odbojkaško igralište, fiskulturne sprave (drveni razboj, vratilo, drveni kozlić). Pri školi je stvorena i đačka čitaonica koju su pored đaka koristili i meštani.

Na Dan mladosti đaci ove škole su bili na trodnevnoj ekskurziji do Novog Pazara. Cilj ove ekskurzije je da deca učestvuju na sletu, da se upoznaju sa radom pošte, telefona, telegrafa, štampanjem listova, časopisa, knjiga i njihovim povezivanjem, da upoznaju bioskop, pozorište, dispanzer, bolnicu, život u gradu.

je bila četvororazredna, ali u jednom njenom periodu od školske 1970/1971. pa do 1974/1975. godine imala je i Vrazred. Posle završenog petog razreda učenici nastavljaju školovanje na Dojeviću, Šaronjama ili Osaonici.

            Školske 1974/1975. godine škola je petorazredna .

Pedesetih godina u školi je radila i đačka kuhinja  koja je bila od velikog značaja za pokisle i promrzle đake kada dođu iz udaljenih mesta. Kuhinja je radila na taj način što su đaci donosili namirnice od kuće, tetka Rosa Bešević je pripremala hranu. Svaki drugi dan hleb je donošen iz pekare na Dojeviću ili Novog Pazara.

Škola u kojoj se izmenio veliki broj učitelja radila je sve do kraja školske 2006/2007. godine, od kada se u Popama više ne čuje školsko zvono.

Na proleće 2011. godine u Pope se vraća jedna porodica Pendić sa sinom Stefanom. Stefan treba u septembru da pođe u prvi razred. Velikom zaslugom direktora Besima Adilovića, Ministarstvo dozvoljava ponovno otvaranje škole u Popama. Na mesto učitelja posao dobija mladi učitelj iz Novog Pazara, Nedžad Azemović.

U početku je bilo dosta problema, jer je škola bila dosta zapuštena. Zaslugom direktora i učitelja, škola se ponovo dovodi u red i spremna je za malog Stefana.

Dužnosti pomoćnog radnika obavljala je Stefanova majka Rada Pendić.

Svoju dužnost učitelja Nedžad Azemović obavlja dve pune godine, kada dobija premeštaj u Sopoćanima, a na njegovo mesto dolazi učiteljica, takođe iz Novog Pazara, Indira Gicić.

Iz škole u Popama izašao je veliki broj sjajnih generacija i učenika. Mnogi danas akademski građani koji su doprineli društvu u velikoj meri prva slova napisali su baš u ovoj školi:

Vasilije Mijaljević, Medicinski fakultet, danas radi kao načelnik ORL odeljenja u Kraljevu,

Drago Mijaljević, profesor srpskog jezika i književosti, bivši direktor OŠ ,, Bratstvo“, danas penzioner, Dobrivoje Vasić, za njega je karakteristično da je i osnovnu i srednju školu završio po skraćenom postupku. Nakon toga završava medicinski fakultet, ali nažalost, tragično u saobraćaju gubi život, Milodar Bešević, Vojna akademija, bivši načelnik škole rezervnih oficira u Zadru,kao i mnogi drugi.

Share Button

Raspored nastave NA DALJINU – rts, Kanal 3

RTS Planeta – Moja škola – repriza TV ČASOVA

Kalendar

april 2020.
P U S Č P S N
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Arhiva video nastave Arhivirane časove sa televizije RTS mođete naći na sledećoj adresi...
Raspored nastave na daljinu za osnovne škole Nastava koja se izvodi putem TV kanala, biće emitovana  rasporedu...
Hranimo se zdravo i stojimo pravo U OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahajn“  učiteljiuveliko realizuju časove...
OTVORENA IZLOŽBA RADOVA IZ FUNDUSA GALERIJE MMC U OŠ HALIFA BIN ZAID AL NAHJAN U sredu, 24. oktobra 2018. u 13h u OŠ "Halifa...
Obilazak Muzeja „Ras“ i poseta Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ Učenici četvrtog razreda OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ su...
Prijem prvaka u Dečiji savez U okviru Dečije nedelje u našoj školi su održane raznovrsne...
Poseta gradonačelniku i predsednici Skupštine grada Novog Pazara U okviru Dečije nedjelje održana je sednica Dečijeg parlamenta 10....
REZULTATI JESENJEG GRADSKOG KROSA NOVOG PAZARA – KROSA RTS-a U okviru planiranih aktivnosti Dečije nedelje jeste i Gradski Jesenji...
Drvo generacije Jedna od neizostavnih aktivnosti Dečije nedelje jeste i zasađivanje drveta...
Maskenbal „Deca su ukras sveta“ Povodom Dečije nedelje koja se tradicionalno obeleževa širom sveta od ...