Istorijat

OSNIVANJE I RAD ŠKOLE POD NAZIVOM  ,,ŠKOLA U POŽEGI“ (1913 – 1929)

Osnovna škola ,,Rastko Nemanjić Sava“ je kroz svoju istoriju menjala sedište pa i ime. Prvo mesto u kome je škola počela sa radom je selo Šavci, a pod imenom ,,Škola u Požegi“. Prema zapisima Arifa Brničanina škola je započela sa radom 1913. godine u kući gde je do tada bio mejtep. Prvi učitelj je bio Tanasko Veljković o čemu je posvedočio Vojo Stefanović iz Lukocrijeva, koji je tada bio učenik prvog razreda. Za vreme Prvog svetskog rata škola nije radila. Svoj rad nastavlja 1919. godine, ali u selu Požegi.

U toku rata je, za potrebe austrougarske vojske, podignuta zgrada u selu Požegi. Opštinski sud je školske 1919/1920. godine ustupio jedno odeljenje ove zgrade za učionicu, a jedno za stan učitelja. Iako je u istoj zgradi radio Opštinski sud i bili smešteni žandarmi i magacin, ova škola je imala najbolje uslove od svih škola na seoskom području. Pošto se škola nalazila na samoj cesti Novi Pazar- Sjenica, nije imala dvorište. Škola nije imala nastavnih sredstava i učila, niti đačku knjižicu. Od školskog nameštaja u školi su bile nova klupa, tabla i jedan sto za učitelja.

Škola je okupljala učenike iz sledećih sela: Požega, Šavci (Jerka), Lukocrijevo, Ivanča (Dojeviće), Vidovo, Rajčinoviće (Popiće), Sitniče (Suva Ćuprija), Jasenovik, Petrova, Trnava (Rodiće i Baletiće), deo Vučinića (Živaliće i Praštovina). Srednja udaljenost od škole bila je 4-6 km, a kada nije radila škola u Sopoćanima imalo je učenika čiji su domovi bili udaljeni od škole i po 12-14 km (Sebečevo, Slatina, Doljani).

Škola nastavlja sa svojim radom23. aprila 1920. godine. Prva učiteljica bila je Stana Živković iz Kragujevca sa završenom Učiteljskom školom u Beogradu. Za vreme svog službovanja u školi, koje nije dugo trajalo, učiteljica je oplemenila učionice slikama, grafikonima, brojnim ilustracijama i šemama koje je sama izradila.Iste godine, po izveštaju školskog nadzornika, veroučitelj je bio mula Ahmet Rebronja koji je honorarno obavljao ovu dužnost.

Školske 1921/1922. godine u školu dolazi učitelj Rastimir Jevđović, koji je takođe postizao zapažene rezultate u radu  sa učenicima. Nakon Rastimira Jevđovića u školu dolazi bračni par Milutin i Draga Aksentijević koji su radili do polovine 1928. godine .[2]

Nakon učitelja Milutina i Drage Aksentijević, po službenoj dužnosti,premešteni su bračni par učitelja Radmila i Dragoslav Bošković. Oni su u ovoj školi radili nepunu godinu, nakon čega su 1929. godine prešli u novopodignutu školu na Dojeviću.

OSNIVANJE I RAZVOJ ŠKOLE POD IMENOM   ŠKOLA ,,VIDOVO – DOJEVIĆE“

Izgradnja i početak rada škole

Tadašnji učitelj Milutin Aksentijević sa predsednikom Opštine Požega Dimitrijem Dišom Nikićem pokrenuo je akciju za izgradnju škole u Dojeviću. Dogovoreno je da se škola pravi na imanju age Bajraktarevića, i škola je kulukom pravljena 1927-1928.godine.

Škola u Požegi je 1929. godine prestala sa radom i nastavlja rad na Dojeviću u sadašnjem, tada novom objektu,od septembra 1929. godine pod nazivom Škola ,,Vidovo- Dojeviće“. Najduže u ovom mestu zadržao se bračni par Dragoslav i Radmila Bošković. Od školske 1935/1936. godine pored Boškovića u ovoj školi je radio i Vladimir Sjusjukalov,dok bračni par Bošković na lični zahtev, a zbog školovanja svoje dece, prelazi u Šabac.

Porodica Bošković
Porodica Bošković

            Dragoslav Bošković rođen je 17. januara 1900. godine u Užicu gde je završio Učiteljsku školu. Njegova supruga Radmila, devojačko Stojanović, rođena je 5. aprila 1902. godine u Kragujevcu,a Učiteljsku školu je završila u Užicu. U novopazarski kraj dolaze po službenoj dužnosti krajem 1925. godine u sela Vranovinu i Kuzmičevo. Odatle su polovinom 1928. godine opet po službenoj dužnosti, premešteni u selo Požegu.

Imali su četiri sina, Perišu koji je poginuo 1944.godine, Predraga, Vladetu i Momčila.Momčiloje i danas aktivan kao novinar. Dragoslav je umro vrlo rano, 2. jula 1945. godine, a Radmila je radila sve do 1954. godine kada je otišla u penziju. Zahvaljujući Dragoslavu Boškoviću, zaljubljeniku u fotografiju, ali i njegovoj porodici, danas smo u prilici da vidimo naš kraj onako kako ga je video i Dragoslav u periodu od 1925. do 1940. godine.

RAD ŠKOLE POD NAZIVOM OSNOVNA ŠKOLA ,,VIDOVO“

,,Škola u Požegi je na jednom uzdignutom platou do samog puta koji odatle, kao sa neke raskrsnice vodi za Sjenicu, manastir Sopoćani i Tutin. To je nova zgrada podignuta pre nekoliko godina. Prostrano dvorište, zasađeno voćkama svih vrsta, skladno ograđeno živom ogradom, liči na ogroman kasarski krug. S proleća, kad ceo taj prostor pokrije bujno zelenilo, škola pre liči na neki zamak no na zgradu u kojoj najmlađi naraštaji svakodnevno slušaju burnu prošlost i viteštva svojih predaka. Na podne deca ne idu kućama već se, dok bude vreme za popodnevne časove, igraju po dvorištu ili s nastavnicima izvode praktičan deo nastave u školskoj bašti.“

Ovako je našu školu video novinar Politike D. R. Đukić.  Posle Drugog svetskog rata škola je bez vrata, prozora, patosa, table i klupa. Učenici donose stolice (tronoške) od kuće, a kasnije su dobili tablice, križulje i po neki Bukvar. U ovakvim uslovima đake okuplja i otpočinje rad učitelj Đokić iz Novog Pazara. Učitelj je radio samo jedno polugodište, jer je nastradao u saobraćaju vozeći motorcikl na putu Novi Pazar –Raška. Posle duže pauze rad nastavlja učiteljica iz Kragujevca, Živka Čolić. Zatim dolaze Živko Nedić, Darka i Rade Trunić. Škola radi kao četvororazredna do školske 1954/1955. godine kada se formira peti razred. Usled nedostatka kadra u starijim razredima, pored rada u mlađim, učitelji rade i u starijim.

Prva generacija je završila osmi razred 21. V 1958. godine. Od dvadeset jednog učenika, razred završava 19, a ponavlja 2 učenika.

Racionalizacijom osnovnog obrazovanja od 1958. godine objedinjuje se rad škola na našem školskom području i nastavlja rad pod nazivom ,,Matična škola Dojeviće“, sa isturenim odeljenjima: Pope, Požega, Baletiće, Sopoćani i Sebečevo.

OSNOVNA ŠKOLA ,,RASTKO NEMANJIĆ SAVA“  OD 1973. DO 2000. GODINE

Matična  škola Dojeviće nosi ovaj naziv sve do 1973. godine kada menja naziv u ,,Rastko Nemanjić Sava“. Dana 27. 12. 1973. godine  škola predaje podnesak Okružnom privrednom sudu u Kraljevu za upis u sudski registar radne organizacije.

Nakon četiri dana,  31. 12. 1973. godine iz Okružnog privrednog suda u Kraljevu stiže rešenje o konstituisanju radne organizacije pod firmom Osnovna škola ,,Rastko Nemanjić Sava“ u Dojeviću SO Novi Pazar.

Uslovi za rad  kako u matičnoj školi, tako i u područnim odeljenjima su bili teški. Prostor je bio skučen i nije bio funkcionalan tako da nije odgovarao školskim potrebama. Zbog neodgovarajućih uslova i dosta strogih prosvetno-pedagoških i zdravstveno-higijenskih propisa i zahteva neka područna odeljenja su kad-kad bila zatvarana za rad od strane inspekcijskih službi. Zbog takvog stanja škola je otpočela ulaganja u razne adaptacije, proširivanje i izgradnju novog školskog prostora. Ovaj posao je pored novčanih sredstava zahtevao i obezbeđivanje tehničke i druge dokumentacije.

Na poboljšanju uslova radilo se na svim školskim mestima.

Sopoćani– 1969. godine izvršena je adaptacija cele školske zgrade i krovne konstrukcije pa je tako dobijeno 234 m².

Sebečevo – Školske 1973/1974. godine izgrađena je nova montažna baraka sa dve učionice i kancelarijom i dobijeno je   120 m². Izgrađena je nova školska zgrada 1987. godine na temeljima zadružnog doma.

Dojeviće -1972. godine dograđene su dve nove učionice uz staru zgradu sa 90 m². Školske 1974/1975. godine izgrađena je zgrada đačke kuhinje sa dve učionice, trpezarijom i dve kancelarije u ukupnoj površini od 258 m². Izvršeno je asfaltiranje dvorišta, urađena je nova radionica sa još 5 prostorija, jer je prethodnoj inspekcija zabranila rad.

Pope – 1976. godine izgrađena je nova zgrada sa jednom učionicom i zbornicom od 70 m².

Požega-Školske 1981/1982. godine izgrađena je nova školska zgrada sa parnim grejanje od 330 m².

Tako je dobijeno 1104 m² površine što je znatno stvorilo povoljnije uslove za rad. Uz to, treba dodati adaptiranu površinu od 234 m².

Uporedo sa izgradnjom novog školskog prostora, nužno se nametalo i pitanje opremanja prostorija neophodnom opremom, nameštajem i nastavnim sredstvima. Značajnu ulogu u opremanju školskog prostora odigrala je u ovom periodu i školska radionica. Škola je imala majstora, a mašine je dobila iz UNICEF programa. Tako je krenula sopstvena proizvodnja klupa, stolova, stolica i ostalih nastavnih sredstava.

Prodajom pojedinih proizvoda drugim školama obezbeđivala su se sredstva za novi repromaterijal za izradu inventara i školskog nameštaja.

Zahvaljujući takvoj organizaciji rada, škola je za kratko vreme, 3-4 godine, skoro potpuno izmenila nameštaj i opremu u 26 učionica.

Pored ovog, za poboljšanje uslova rada, radilo se na asfaltiranju dvorišta, elektrifikaciji i izgradnji vodovodnih objekata u svim izdvojenim odeljenjima.

Originalni dokument o preimenovanju škole 1973. godine
Originalni dokument o preimenovanju škole 1973. godine

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Raspored nastave NA DALJINU – rts, Kanal 3

RTS Planeta – Moja škola – repriza TV ČASOVA

Kalendar

april 2020.
P U S Č P S N
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Arhiva video nastave Arhivirane časove sa televizije RTS mođete naći na sledećoj adresi...
Raspored nastave na daljinu za osnovne škole Nastava koja se izvodi putem TV kanala, biće emitovana  rasporedu...
Hranimo se zdravo i stojimo pravo U OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahajn“  učiteljiuveliko realizuju časove...
OTVORENA IZLOŽBA RADOVA IZ FUNDUSA GALERIJE MMC U OŠ HALIFA BIN ZAID AL NAHJAN U sredu, 24. oktobra 2018. u 13h u OŠ "Halifa...
Obilazak Muzeja „Ras“ i poseta Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ Učenici četvrtog razreda OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ su...
Prijem prvaka u Dečiji savez U okviru Dečije nedelje u našoj školi su održane raznovrsne...
Poseta gradonačelniku i predsednici Skupštine grada Novog Pazara U okviru Dečije nedjelje održana je sednica Dečijeg parlamenta 10....
REZULTATI JESENJEG GRADSKOG KROSA NOVOG PAZARA – KROSA RTS-a U okviru planiranih aktivnosti Dečije nedelje jeste i Gradski Jesenji...
Drvo generacije Jedna od neizostavnih aktivnosti Dečije nedelje jeste i zasađivanje drveta...
Maskenbal „Deca su ukras sveta“ Povodom Dečije nedelje koja se tradicionalno obeleževa širom sveta od ...