Istorijat

OSNIVANJE I RAD ŠKOLE POD NAZIVOM  ,,ŠKOLA U POŽEGI“ (1913 – 1929)

Osnovna škola ,,Rastko Nemanjić Sava“ je kroz svoju istoriju menjala sedište pa i ime. Prvo mesto u kome je škola počela sa radom je selo Šavci, a pod imenom ,,Škola u Požegi“. Prema zapisima Arifa Brničanina škola je započela sa radom 1913. godine u kući gde je do tada bio mejtep. Prvi učitelj je bio Tanasko Veljković o čemu je posvedočio Vojo Stefanović iz Lukocrijeva, koji je tada bio učenik prvog razreda. Za vreme Prvog svetskog rata škola nije radila. Svoj rad nastavlja 1919. godine, ali u selu Požegi.

U toku rata je, za potrebe austrougarske vojske, podignuta zgrada u selu Požegi. Opštinski sud je školske 1919/1920. godine ustupio jedno odeljenje ove zgrade za učionicu, a jedno za stan učitelja. Iako je u istoj zgradi radio Opštinski sud i bili smešteni žandarmi i magacin, ova škola je imala najbolje uslove od svih škola na seoskom području. Pošto se škola nalazila na samoj cesti Novi Pazar- Sjenica, nije imala dvorište. Škola nije imala nastavnih sredstava i učila, niti đačku knjižicu. Od školskog nameštaja u školi su bile nova klupa, tabla i jedan sto za učitelja.

Škola je okupljala učenike iz sledećih sela: Požega, Šavci (Jerka), Lukocrijevo, Ivanča (Dojeviće), Vidovo, Rajčinoviće (Popiće), Sitniče (Suva Ćuprija), Jasenovik, Petrova, Trnava (Rodiće i Baletiće), deo Vučinića (Živaliće i Praštovina). Srednja udaljenost od škole bila je 4-6 km, a kada nije radila škola u Sopoćanima imalo je učenika čiji su domovi bili udaljeni od škole i po 12-14 km (Sebečevo, Slatina, Doljani).

Škola nastavlja sa svojim radom23. aprila 1920. godine. Prva učiteljica bila je Stana Živković iz Kragujevca sa završenom Učiteljskom školom u Beogradu. Za vreme svog službovanja u školi, koje nije dugo trajalo, učiteljica je oplemenila učionice slikama, grafikonima, brojnim ilustracijama i šemama koje je sama izradila.Iste godine, po izveštaju školskog nadzornika, veroučitelj je bio mula Ahmet Rebronja koji je honorarno obavljao ovu dužnost.

Školske 1921/1922. godine u školu dolazi učitelj Rastimir Jevđović, koji je takođe postizao zapažene rezultate u radu  sa učenicima. Nakon Rastimira Jevđovića u školu dolazi bračni par Milutin i Draga Aksentijević koji su radili do polovine 1928. godine .[2]

Nakon učitelja Milutina i Drage Aksentijević, po službenoj dužnosti,premešteni su bračni par učitelja Radmila i Dragoslav Bošković. Oni su u ovoj školi radili nepunu godinu, nakon čega su 1929. godine prešli u novopodignutu školu na Dojeviću.

OSNIVANJE I RAZVOJ ŠKOLE POD IMENOM   ŠKOLA ,,VIDOVO – DOJEVIĆE“

Izgradnja i početak rada škole

Tadašnji učitelj Milutin Aksentijević sa predsednikom Opštine Požega Dimitrijem Dišom Nikićem pokrenuo je akciju za izgradnju škole u Dojeviću. Dogovoreno je da se škola pravi na imanju age Bajraktarevića, i škola je kulukom pravljena 1927-1928.godine.

Škola u Požegi je 1929. godine prestala sa radom i nastavlja rad na Dojeviću u sadašnjem, tada novom objektu,od septembra 1929. godine pod nazivom Škola ,,Vidovo- Dojeviće“. Najduže u ovom mestu zadržao se bračni par Dragoslav i Radmila Bošković. Od školske 1935/1936. godine pored Boškovića u ovoj školi je radio i Vladimir Sjusjukalov,dok bračni par Bošković na lični zahtev, a zbog školovanja svoje dece, prelazi u Šabac.

Porodica Bošković
Porodica Bošković

            Dragoslav Bošković rođen je 17. januara 1900. godine u Užicu gde je završio Učiteljsku školu. Njegova supruga Radmila, devojačko Stojanović, rođena je 5. aprila 1902. godine u Kragujevcu,a Učiteljsku školu je završila u Užicu. U novopazarski kraj dolaze po službenoj dužnosti krajem 1925. godine u sela Vranovinu i Kuzmičevo. Odatle su polovinom 1928. godine opet po službenoj dužnosti, premešteni u selo Požegu.

Imali su četiri sina, Perišu koji je poginuo 1944.godine, Predraga, Vladetu i Momčila.Momčiloje i danas aktivan kao novinar. Dragoslav je umro vrlo rano, 2. jula 1945. godine, a Radmila je radila sve do 1954. godine kada je otišla u penziju. Zahvaljujući Dragoslavu Boškoviću, zaljubljeniku u fotografiju, ali i njegovoj porodici, danas smo u prilici da vidimo naš kraj onako kako ga je video i Dragoslav u periodu od 1925. do 1940. godine.

RAD ŠKOLE POD NAZIVOM OSNOVNA ŠKOLA ,,VIDOVO“

,,Škola u Požegi je na jednom uzdignutom platou do samog puta koji odatle, kao sa neke raskrsnice vodi za Sjenicu, manastir Sopoćani i Tutin. To je nova zgrada podignuta pre nekoliko godina. Prostrano dvorište, zasađeno voćkama svih vrsta, skladno ograđeno živom ogradom, liči na ogroman kasarski krug. S proleća, kad ceo taj prostor pokrije bujno zelenilo, škola pre liči na neki zamak no na zgradu u kojoj najmlađi naraštaji svakodnevno slušaju burnu prošlost i viteštva svojih predaka. Na podne deca ne idu kućama već se, dok bude vreme za popodnevne časove, igraju po dvorištu ili s nastavnicima izvode praktičan deo nastave u školskoj bašti.“

Ovako je našu školu video novinar Politike D. R. Đukić.  Posle Drugog svetskog rata škola je bez vrata, prozora, patosa, table i klupa. Učenici donose stolice (tronoške) od kuće, a kasnije su dobili tablice, križulje i po neki Bukvar. U ovakvim uslovima đake okuplja i otpočinje rad učitelj Đokić iz Novog Pazara. Učitelj je radio samo jedno polugodište, jer je nastradao u saobraćaju vozeći motorcikl na putu Novi Pazar –Raška. Posle duže pauze rad nastavlja učiteljica iz Kragujevca, Živka Čolić. Zatim dolaze Živko Nedić, Darka i Rade Trunić. Škola radi kao četvororazredna do školske 1954/1955. godine kada se formira peti razred. Usled nedostatka kadra u starijim razredima, pored rada u mlađim, učitelji rade i u starijim.

Prva generacija je završila osmi razred 21. V 1958. godine. Od dvadeset jednog učenika, razred završava 19, a ponavlja 2 učenika.

Racionalizacijom osnovnog obrazovanja od 1958. godine objedinjuje se rad škola na našem školskom području i nastavlja rad pod nazivom ,,Matična škola Dojeviće“, sa isturenim odeljenjima: Pope, Požega, Baletiće, Sopoćani i Sebečevo.

OSNOVNA ŠKOLA ,,RASTKO NEMANJIĆ SAVA“  OD 1973. DO 2000. GODINE

Matična  škola Dojeviće nosi ovaj naziv sve do 1973. godine kada menja naziv u ,,Rastko Nemanjić Sava“. Dana 27. 12. 1973. godine  škola predaje podnesak Okružnom privrednom sudu u Kraljevu za upis u sudski registar radne organizacije.

Nakon četiri dana,  31. 12. 1973. godine iz Okružnog privrednog suda u Kraljevu stiže rešenje o konstituisanju radne organizacije pod firmom Osnovna škola ,,Rastko Nemanjić Sava“ u Dojeviću SO Novi Pazar.

Uslovi za rad  kako u matičnoj školi, tako i u područnim odeljenjima su bili teški. Prostor je bio skučen i nije bio funkcionalan tako da nije odgovarao školskim potrebama. Zbog neodgovarajućih uslova i dosta strogih prosvetno-pedagoških i zdravstveno-higijenskih propisa i zahteva neka područna odeljenja su kad-kad bila zatvarana za rad od strane inspekcijskih službi. Zbog takvog stanja škola je otpočela ulaganja u razne adaptacije, proširivanje i izgradnju novog školskog prostora. Ovaj posao je pored novčanih sredstava zahtevao i obezbeđivanje tehničke i druge dokumentacije.

Na poboljšanju uslova radilo se na svim školskim mestima.

Sopoćani– 1969. godine izvršena je adaptacija cele školske zgrade i krovne konstrukcije pa je tako dobijeno 234 m².

Sebečevo – Školske 1973/1974. godine izgrađena je nova montažna baraka sa dve učionice i kancelarijom i dobijeno je   120 m². Izgrađena je nova školska zgrada 1987. godine na temeljima zadružnog doma.

Dojeviće -1972. godine dograđene su dve nove učionice uz staru zgradu sa 90 m². Školske 1974/1975. godine izgrađena je zgrada đačke kuhinje sa dve učionice, trpezarijom i dve kancelarije u ukupnoj površini od 258 m². Izvršeno je asfaltiranje dvorišta, urađena je nova radionica sa još 5 prostorija, jer je prethodnoj inspekcija zabranila rad.

Pope – 1976. godine izgrađena je nova zgrada sa jednom učionicom i zbornicom od 70 m².

Požega-Školske 1981/1982. godine izgrađena je nova školska zgrada sa parnim grejanje od 330 m².

Tako je dobijeno 1104 m² površine što je znatno stvorilo povoljnije uslove za rad. Uz to, treba dodati adaptiranu površinu od 234 m².

Uporedo sa izgradnjom novog školskog prostora, nužno se nametalo i pitanje opremanja prostorija neophodnom opremom, nameštajem i nastavnim sredstvima. Značajnu ulogu u opremanju školskog prostora odigrala je u ovom periodu i školska radionica. Škola je imala majstora, a mašine je dobila iz UNICEF programa. Tako je krenula sopstvena proizvodnja klupa, stolova, stolica i ostalih nastavnih sredstava.

Prodajom pojedinih proizvoda drugim školama obezbeđivala su se sredstva za novi repromaterijal za izradu inventara i školskog nameštaja.

Zahvaljujući takvoj organizaciji rada, škola je za kratko vreme, 3-4 godine, skoro potpuno izmenila nameštaj i opremu u 26 učionica.

Pored ovog, za poboljšanje uslova rada, radilo se na asfaltiranju dvorišta, elektrifikaciji i izgradnji vodovodnih objekata u svim izdvojenim odeljenjima.

Originalni dokument o preimenovanju škole 1973. godine
Originalni dokument o preimenovanju škole 1973. godine

Share Button

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kalendar

januar 2020.
P U S Č P S N
« dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Hranimo se zdravo i stojimo pravo U OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahajn“  učiteljiuveliko realizuju časove...
OTVORENA IZLOŽBA RADOVA IZ FUNDUSA GALERIJE MMC U OŠ HALIFA BIN ZAID AL NAHJAN U sredu, 24. oktobra 2018. u 13h u OŠ "Halifa...
Obilazak Muzeja „Ras“ i poseta Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ Učenici četvrtog razreda OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ su...
Prijem prvaka u Dečiji savez U okviru Dečije nedelje u našoj školi su održane raznovrsne...
Poseta gradonačelniku i predsednici Skupštine grada Novog Pazara U okviru Dečije nedjelje održana je sednica Dečijeg parlamenta 10....
REZULTATI JESENJEG GRADSKOG KROSA NOVOG PAZARA – KROSA RTS-a U okviru planiranih aktivnosti Dečije nedelje jeste i Gradski Jesenji...
Drvo generacije Jedna od neizostavnih aktivnosti Dečije nedelje jeste i zasađivanje drveta...
Maskenbal „Deca su ukras sveta“ Povodom Dečije nedelje koja se tradicionalno obeleževa širom sveta od ...
Dobrodošlica za prvake Svesni važnosti prvog susreta sa školom, učionicom i učiteljima, kako...
Bratimljenje O.Š. „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ sa školom „Inkilap“ iz Izmira Osnovne škole „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ i škola „Inkilap“...